Ca şi cum situaţia nu ar fi fost destul de dificilă, la ȋnceputul anului au apărut zvonuri despre eventuale discuţii referitor la solicitarea Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) de a i se incredinţa direct de către ANCOM licenţele de emisie (deţinute dintotdeauna de SNR) pentru transmisia posturilor publice de radio după data de 01.01.2017 când licenţa acordată SNR expiră. De asemenea am aflat de intenţia conducerii societăţii de oprire a radioreleelor analogice şi de renunţarea la aceste frecvenţe (utilizate pentru distanţe lungi ȋntre staţiile de radiorelee). Ȋn aceste condiţii am solicitat clarificări conducerii SNR despre aceste decizii cu impact major asupra viitorului societăţii şi implicit asupra salariaţilor.
Pentru a avea un punct de vedere şi de la acţionarul unic al SNR am adresat o solicitare de clarificări MCSI şi am avut discuţii pe această temă cu persoanele cărora le-am solicitat clarificări.
Ȋn urma acestor dicuţii am fost liniştiţi ca totul va fi bine şi se vor ȋntreprinde toate demersurile necesare pentru ca SNR să difuzeze şi după data de 01.01.2017. emisiunile postului public de radio.
Următoarea perioadă a fost marcată de demisiile la vârful conducerii SNR, ȋntâi directorul economic, apoi directorul tehnic şi directorul general care au mai rămas cu prelungire ȋncă o lună dar fără a lua decizii majore pentru societate.
După numirea noului director general, domnul Mircea Herăstrău am solicitat o ȋntâlnire cu pentru a lua cunoştiinţă de strategia şi intenţiile pe care le are ȋn perioada următoare, ȋn condiţiile lipsei bugetului pe anul ȋn curs şi ȋntârzierii implementării proiectului DVBT2.
Am avut această ȋntâlnire cu noul director general şi ni s-a spus că se va contura o strategie şi un plan de acţiune al SNR ȋn următoarele 30 de zile de la numirea sa ȋn funcţie.
La puţin timp după această discuţie, a apărut anunţul public al ANCOM referitor la intenţia de ȋncredinţare directă către SRR a licenţelor de emisie radio analogice, ȋncepând cu data de 01.01.2017.
Analizând "argumentele" acestui document precum şi "motivele" din decizia CA al SRR, Biroul Operativ al Sindicatului SNR a hotărât ca din acest moment păstrarea licenţelor de emisie radio ȋn portofoliul SNR să devină prioritatea zero a tuturor demersurilor ȋntreprinse de sindicatul nostru. Ca urmare am solicitat de urgenţă noii conduceri a SNR o ȋntâlnire pentru a discuta implicaţiile şi măsurile care se impun a fi luate pentru păstrarea licenţelor ȋn portofoliul societăţii.
După eşecul financiar al proiectului Wimax, după ȋntârzierea foarte mare a trecerii la televiziunea digitală cu implicaţii financiare majore, societatea nu ȋşi permite să piardă dreptul asupra acestor licenţe de emisie radio. Transmisia programelor publice de radio şi televiziune reprezintă activitatea de bază a societăţii conform actului constitutiv şi aduc aproximativ 85% din totalul veniturilor SNR.
Ȋn urma adresei, am purtat această discuţie cu conducerea societăţii, dar nu am primit argumente care să ne liniştească.
Ȋntrucât nu s-a ȋntâmplat nimic semnificativ ȋn următoarea perioadă am revenit cu altă adresă către conducerea SNR şi către conducerea MCSI.
Am avut o nouă rundă de discuţii cu reprezentaţii MCSI dar fără a ni se da garanţii că licenţele vor rămâne ȋn portofoliul SNR ci doar asigurări că se va găsi o soluţie favorabilă SNR.
Ca urmare Biroul Operativ s-a ȋntrunit ȋntr-o şedinţă extraordinară şi a hotărât să ȋntreprindă demersurile necesare la toate autorităţile implicate (ANCOM, CNA, Primul Ministru).
Pentru că demersul de consultare publică şi de primire a propunerilor sau sugestiilor iniţiat de ANCOM se ȋncheie pe data de 04.05.2016. şi noi nu am primit niciun document care să dovedească acţiunile ȋntreprinse pentru păstrarea licenţelor, am revenit cu o nouă solicitare către conducerea SNR de a ne prezenta demersurile făcute până ȋn prezent pentru păstrarea acestor licenţe ȋn portofoliul societăţii.
Există opinii că nu ar fi o problemă dacă SRR detine licenţele de emisie pentru că nu deţine infrastructura necesară iar SNR poate printr-o Hotărâre de Guvern să fie distribuitorul programelor publice de radio pentru SRR.
Noi nu ȋmpărtăşim această opinie, ȋntrucât există riscul ca după anul 2019 când expiră actualul contract cadru cu SRR aceasta să aleagă alt distribuitor de programe sau să deţină deja propria reţea de emiţătoare ȋn special ȋn FM. Pe de altă parte o licenţă este acordată pe o perioadă de 9 ani pe când o Hotărâre de Guvern poate fi modificată sau anulată de viitorul guvern.
Ne ingrijorează faptul că SRR a demarat deja un plan de achiziţii de emiţători FM şi de asemenea, a analizat şi posibilitatea montării acestor emiţătoare FM ȋn alte amplasamente decât cele ale SNR.
Pentru o informare completă, vă rugam să citiţi integral toate materialele trimise de sindicatul nostru pe adresele de email ale dumneavoastră.
Referitor la situaţia creată, considerăm că ȋn anul 2013 cand a expirat ultima perioadă de 9 ani a acestor licenţe, SNR trebuia să solicite o nouă prelungire pe alţi 9 ani şi să nu fie de acord cu interpretările ANCOM de a acorda o prelungire a licenţelor radio analogice doar până la data de 17.05.2015. când s-a ȋncheiat emisia de televiziune ȋn format analogic. Aceste licenţe de emisie radio analogice au fost considerate "la pachet" cu licenţele de emisie analogice pentru televiziune, asociere pe care noi o considerăm forţată.
Dacă pentru televiziune exista o strategie de trecere la digital şi se putea aplica legea ȋn acest sens, pentru partea de radio nu există nicio strategie sau un termen de trecere la digital şi licenţele trebuiau acordate pe o perioadă de 9 ani ȋntrucât posturile publice de radio emit ȋn continuare ȋn sistem analogic.
Deci la data de 24.11.2013 ANCOM nu a acordat prelungirea licenţelor pe o nouă perioadă de 9 ani ci doar până la data de 17.05.2015, după care s-a acordat o nouă prelungire până la 01.01.2017 la fel ca emisia analogică de televiziune ȋn banda VHF.
"Cuplarea" licenţelor de emisie radio analogice de cele de televiziune digitale considerăm că a fost forţată şi SNR trebuia să ȋntreprindă demersurile necesare pentru a obţine licenţele pe un termen de 9 ani conform art 52. şi art. 61 din Legea 504/2002 (Legea audiovizualului).
La final, precizăm că vom depune toate demersurile necesare pentru ca SNR să nu rămână fără aceste licenţe de emisie pentru posturile publice de radio, ȋntrucât aceste licenţe fac parte din portofoliul istoric al SNR iar transmisia programelor publice de radio are un aport ȋnsemnat la bugetul societăţii.