Articole Tehnice

Despre “SNR-ul” din Polonia !

28-02-2022 21:13
Privind la situaţia în care se află firma noastră, am privit şi noi în “curtea vecinilor” din dorinţa de a cunoaşte cum au evoluat companii similare din alte ţări europene. Una din acestea este compania Emitel, operatorul de infrastructură de transmisie radio și TV terestră din Polonia a cărui activitate a început în anul 1925 odată cu prima emisie radio de probă pe teritoriul acestei ţări (aproximativ cu perioada primei emisie radio din ţara noastră de la Bod). Parcurgând site-ul acestei firme nu putem să nu ne punem anumite întrebări despre această firmă şi să făcem comparaţii.

Detalii »

Licitaţie ANCOM!

24-12-2021 17:06
„Am finalizat astăzi licitația desfășurată pentru alocarea unor noi frecvențe pentru comunicații mobile de bandă largă, în urma căreia cei doi participanți câștigători vor plăti către bugetul de stat suma de 43,4 milioane euro, ceea ce reprezintă 60% din valoarea spectrului pus la dispoziție. Am decis organizarea licitației în acest an pentru a oferi oportunitatea operatorilor interesați să-și maximizeze portofoliul de spectru deținut, în vederea extinderii capacității rețelelor proprii și, în consecință, pentru a putea oferi servicii de ultimă generație. Această alocare de spectru suplimentar pentru servicii de comunicații mobile de bandă largă va da un suflu nou competiției pe piața telecom din România, în beneficiul utilizatorilor finali”, a declarat vicepreședintele ANCOM Bogdan IANA pe 23 noiembrie 2021.

Detalii »

Vodafone Towers !

10-03-2021 21:29
Vodafone România, al doilea jucător local de telefonie mobilă, a transferat infrastructura pasivă a companiei, (stâlpi, turnuri ș.a.) către Vodafone Towers, firmă înființată în primăvara 2019 și anunțată în premieră de Profit.ro, demers care urmărește îmbunătățirea eficienței operaționale, reducerea costurilor de capital și diminuarea duplicării elementelor de rețea. Divizarea Vodafone România va permite o mai bună supraveghere a activelor-cheie ale infrastructurii și va crea noi oportunități de afaceri prin închirierea site-urilor și eficientizarea costurilor în cadrul portofoliului.

Detalii »

Din nou despre 5G!

29-08-2020 19:42
În 4 august 2020, a fost publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor spre consultare publică ” Proiectul de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național şi condiţiile implementării rețelelor 5G”, proiect care generează o serie de discuţii între specialiştii în domeniu.
Această lege își propune ”un mecanism de autorizare prealabilă a producătorilor de tehnologii, echipamente și programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, fiind urmărite considerente ce țin de eliminarea oricăror riscuri la adresa securității naționale și apărării naționale”.

Detalii »

În tehnologia COVID nu e vorba doar de intimitate !

10-05-2020 18:58
Guvernele din toată lumea sunt puse zilele acestea în fața unei dileme: cum să facă să ridice restricțiile și să repornească economia, dar în același timp să țină epidemia de COVID-19 sub control? Implicațiile unei decizii pripite ar fi dezastruoase - o explozie de noi îmbolnăviri, care ar copleși sistemul de sănătate, iar una luată cu întârziere ar fi catastrofală pentru economie, care ar putea intra într-o criză lungă și profundă. Luminița de la capătul tunelului le pare autorităților a fi tehnologia. Cea de supraveghere, mai exact, care ar putea ține sub control răspândirea virusului SARS-COV-2 până la găsirea unui vaccin. Aplicații de urmărire a contactelor umane, brățările de monitorizare destinate persoanelor carantinate și sisteme de monitorizare a stării de sănătate sunt fie deja disponibile și utilizate, fie în proces de dezvoltare. Beneficiile acestora sunt indiscutabile, însă este discutabilă etica folosirii lor.

Detalii »