Istorie şi interviuri cu foşti angajați

Ciocoii vechi şi noi!

24-12-2019 22:02
Fără un motiv anume, pur şi simplu întâmplător a apărut aievea acest titlu de roman al celebrului scriitor Nicolae Filimon care nu are nicio legătură cu prezentul, el făcând referire la anumite personaje şi năravuri din perioada fanariotă. Noi am dorit doar să vă prezentăm câteva documente scanate, despre grija comuniştilor Petru Groza, Gheorghiu Dej, Chivu Stoica şi alţii faţă de drepturile oamenilor muncii care exploatau “Staţiile de cabluri hertziene ale Comitetului de radio” situate la altitudine. Comparaţia cu zilele de astăzi o puteţi face singuri, pentru a vedea de unde am plecat şi unde am ajuns, dar indiferent de opinii un lucru este cert: astăzi, alocaţia de hrană a salariaţilor de la aceste staţii este mai mică decât cea a unui deţinut, adică 32 lei/zi!
Departe de noi gândul de a fi nostalgici după acele vremuri ci dorim doar să subliniem că acum, nu mai este important omul ci doar profitul, indiferent cu ce preţ se obţine.

Detalii »

Expoziţie permanentă la sediul SNR !

25-12-2018 19:00
Societatea Naţională de Radiocomunicații (Radiocom sau SNR), a dorit să întâmpine anul centenar 2018 cu o serie de activităţi printre care şi organizarea la sediul central al societăţii a unei expoziţii permanente. Având o istorie de aproximativ 80 ani şi contribuind activ în momentele cheie ale istoriei României la transmiterea către ţară a mesajelor importante începând cu perioada regalităţii, continuând cu al doilea război mondial, revoluţia din 1989, aderarea la Uniunea Europeană şi până în zilele noastre, era absolut necesat să existe o expozitie permanenta sau un mic muzeu care să prezinte realizările şi contribuţia acestei societăţi naţionale la istoria României. Din păcate acest lucru ar fi trebuit făcut mai demult, înainte să fie aruncate la coşul istoriei aparate şi echipamente pe care le-ar fi dorit orice muzeu al tehnicii. Este un totuşi un început şi de aceea făcem solicitarea către orice persoană sau instituţie care poate completa această mica expoziţie cu exponate sau documente să ne contacteze pe noi sau conducerea SNR pentru a mări numărul exponatelor existente pe care vi le prezentăm în următoarele imagini.

Detalii »

Staţia de televiziune Bucureşti 1957 !

09-08-2017 21:30
Prima emisiune profesionistă de televiziune din România a avut loc de Revelionul 1957, în noaptea de 31 decembrie 1956 – 1 ianuarie 1957, din locaţia Casa Scânteii (actuala Casa Presei Libere). Deşi în capitala acelor vremuri nu existau decât câteva sute de televizoare, de fabricaţie sovietică, cea mai populară marcă fiind Leningrad, publicul larg, a fost invitat să vadă prima transmisiune tv din România, în aumite "punctele de vizionare". Iată cum consemna cotidianul „Informaţia Bucureştiului” evenimentul :
„Încă de pe la orele 7 în faţa magazinelor «Electrotehnica» din bd. Magheru, «Tehnometal» din calea Victoriei, a magazinului «Sport-Muzică» din str. Academiei şi în alte puncte din Capitală au putut fi văzuţi numeroşi cetăţeni. Ei au admirat frumosul aparat sovietic de televiziune «Leningrad» T-2, cu ecranul său alburiu, cu numeroase butoane.” Referitor la acest eveniment istoric, care acum pare banal, avem ocazia de a vă prezenta extrase din două reviste ale acelor vremuri. Emiţătoarele la care se face referire în aceste articole au fost casate după 1989, iar din locaţia Casa Presei Libere în prezent nu se mai fac emisii de televiziune, actualii emiţători (de televiziune şi de radio) fiind amplasaţi în locaţia Bucureşti - Herăstrău (strada Carpaţi), lângă societatea Luxten.

Detalii »

Postul radio Băneasa 1948 !

09-08-2017 20:58
Stimaţi colegi, avem ocazia să vă prezentăm o parte din revista Secolul Radiofoniei din 1948 în care este prezentată staţia radio Bucureşti - Băneasa. Precizăm că această staţie/clădire nu mai există în prezent, dar amplasarea ei a fost vis-a-vis de actualul aeroport Băneasa pe partea cu Administraţia Naţională de Meteorologie, la sud de actualele clădiri ale ANM, cam unde se află acum ceea ce a mai ramas din livezile de piersici ale Universităţii de Agronomie Bucureşti (lucru confirmat de un coleg aflat acum la pensie dar care a apucat în tinereţe să vadă această clădire). Trecând peste latura politică a revistei, impusă de regimul politic de atunci, ne cerem scuze că nu putem publica întreg conţinutul revistei deoarece scanarea la o rezoluţie acceptabilă ocupă un spaţiu prea mare.

Detalii »

Staţia de emisie radio Bucureşti Băneasa 1938.

15-04-2017 20:06
Pentru cei pasionaƫi de istoria telecomunicaƫiilor din România, avem ocazia să prezentăm coperta revistei Natura din 15 iunie 1938 în care apare fotografia staţiei de emisie radio Bucureşti Băneasa. Din păcate, în cuprinsul revistei nu sunt detalii despre această staţie, dar din documentarea efectuată de noi se pare totuşi ca amplasarea a fost în zona actualului aeroport Băneasa, pe partea cu institutul de meteorologie, dar clădirea nu mai există în prezent. Vă prezentăm totuşi din cuprinsul revistei un articol interesant al profesorului Hurmuzescu despre conferinţa internaţională de radio din 1938 ce a avut loc la Cairo – Egipt.