Istorie şi interviuri cu foşti angajați

Staţia de televiziune Bucureşti 1957 !

09-08-2017 21:30
Prima emisiune profesionistă de televiziune din România a avut loc de Revelionul 1957, în noaptea de 31 decembrie 1956 – 1 ianuarie 1957, din locaţia Casa Scânteii (actuala Casa Presei Libere). Deşi în capitala acelor vremuri nu existau decât câteva sute de televizoare, de fabricaţie sovietică, cea mai populară marcă fiind Leningrad, publicul larg, a fost invitat să vadă prima transmisiune tv din România, în aumite "punctele de vizionare". Iată cum consemna cotidianul „Informaţia Bucureştiului” evenimentul :
„Încă de pe la orele 7 în faţa magazinelor «Electrotehnica» din bd. Magheru, «Tehnometal» din calea Victoriei, a magazinului «Sport-Muzică» din str. Academiei şi în alte puncte din Capitală au putut fi văzuţi numeroşi cetăţeni. Ei au admirat frumosul aparat sovietic de televiziune «Leningrad» T-2, cu ecranul său alburiu, cu numeroase butoane.” Referitor la acest eveniment istoric, care acum pare banal, avem ocazia de a vă prezenta extrase din două reviste ale acelor vremuri. Emiţătoarele la care se face referire în aceste articole au fost casate după 1989, iar din locaţia Casa Presei Libere în prezent nu se mai fac emisii de televiziune, actualii emiţători (de televiziune şi de radio) fiind amplasaţi în locaţia Bucureşti - Herăstrău (strada Carpaţi), lângă societatea Luxten.

Detalii »

Postul radio Băneasa 1948 !

09-08-2017 20:58
Stimaţi colegi, avem ocazia să vă prezentăm o parte din revista Secolul Radiofoniei din 1948 în care este prezentată staţia radio Bucureşti - Băneasa. Precizăm că această staţie/clădire nu mai există în prezent, dar amplasarea ei a fost vis-a-vis de actualul aeroport Băneasa pe partea cu Administraţia Naţională de Meteorologie, la sud de actualele clădiri ale ANM, cam unde se află acum ceea ce a mai ramas din livezile de piersici ale Universităţii de Agronomie Bucureşti (lucru confirmat de un coleg aflat acum la pensie dar care a apucat în tinereţe să vadă această clădire). Trecând peste latura politică a revistei, impusă de regimul politic de atunci, ne cerem scuze că nu putem publica întreg conţinutul revistei deoarece scanarea la o rezoluţie acceptabilă ocupă un spaţiu prea mare.

Detalii »

Staţia de emisie radio Bucureşti Băneasa 1938.

15-04-2017 20:06
Pentru cei pasionaƫi de istoria telecomunicaƫiilor din România, avem ocazia să prezentăm coperta revistei Natura din 15 iunie 1938 în care apare fotografia staţiei de emisie radio Bucureşti Băneasa. Din păcate, în cuprinsul revistei nu sunt detalii despre această staţie, dar din documentarea efectuată de noi se pare totuşi ca amplasarea a fost în zona actualului aeroport Băneasa, pe partea cu institutul de meteorologie, dar clădirea nu mai există în prezent. Vă prezentăm totuşi din cuprinsul revistei un articol interesant al profesorului Hurmuzescu despre conferinţa internaţională de radio din 1938 ce a avut loc la Cairo – Egipt.

Uzinele Electronica Bucureşti

10-05-2016 22:14
Transformată ȋn anii 1960 din fabrica Radio Popular, prin invesţitii majore, comasări şi exproprieri ȋn Uzinele Electronica, aceasta a fost ȋntreprinderea de referinţă ȋn producţia de radioreceptoare şi televizoare din România. Ȋn această uzină s-au fabricat sute de mii de radioreceptoare şi televizoare cunoscute de noi toţi din care enumerăm radioreceptoarele Opera, Darcle, Albatros, Neptun, Bucur, Gloria şi televizoarele Cosmos, Dacia, Miraj, E 47.
Produsele acestei uzine au fost exportate ȋn ţări precum Franţa, Olanda, SUA, RFG, RDG, Austria, Elveţia şi cu toate acestea, după 1989 uzina a avut soarta nefastă ca a altor uzine din această ţară. De la cele peste 434.000 de televizoare alb-negru și 75.000 de televizoare color cât producea în 1989, Electronica a ajuns să producă în 2003 doar 137 de televizoare color iar din 5.514 de persoane câte lucrau în 1989, numărul de angajați a ajuns la 60 în anul 2006.
Pentru cei interesaţi de istoria electronicii ȋn România, vă prezentăm un interviu document istoric cu o parte din specialiştii care au lucrat ȋn această uzină.

Detalii »

Staţia de unde medii de la Boldur

06-04-2016 20:32
"Alo, Alo, aici radio Bucureşti" cu acest anunţ a ȋnceput, oficial, acum 88 de ani să emită postul naţional de radio din România. De atunci au fost multe ore de emisie şi ... multe programe. Staţiile de radio au apărut şi ele ȋn diverse puncte ale ţării pentru acoperirea suprafeţei acesteia. Staţia pe unde lungi de la Bod şi multe altele pe unde medii şi ultrascurte. Articolul prezintă o staţie de radio pe unde medii, de putere, cea de la Boldur.