A trecut şi data de 19 04 2017 când a fost organizat de CNA concursul de acordare licențe audiovizuale de televiziune digitală terestră. Dacă la începutul periodei de depunere dosare nu au fost multe solicitări, am aşteptat cu interes trecerea acestei perioade sperând că se vor înscrie mai mulţi competitori. Din păcate rezultatul final, dezamăgeşte prin lipsa de interes, mai ales în condiţiile în care principalul competitor care se anunţa (AXN) a abandonat licitaţia. Concluzia acestui concurs (care noi credem că este un bun test al pieţei) este că televiziunea digitală terestră nu este atractivă pentru marile companii care preferă în continuare celelalte modalităţi care au priză la publicul român (televiziunea prin cablu sau satelit) şi care s-au dovedit profitabile.

 Revenind la concursul propriuzis, pe ordinea de zi au fost 14 dosare, din care pe site-ul oficial al CNA pe ordinea de zi a şedinţei din data de 19 04 2017 apar următoarele :

 1.S.C. Euromedia TV SRL (dosar nr.010 TV-D) - pentru Unu TV Piatra Neamț - Multiplex Reg. 1 - ROU028 - Piatra Neamț - operator multiplex S.C. Telemold Roman SRL.

2.S.C. TV Sat 2002 SRL (dosar nr.011 TV-D) - pentru TV Sud Est Rm. Sărat - Multiplex Reg. 1 - ROU013 - Buzău - operator multiplex S.C. TV Sat 2002 SRL. 

3.S.C. TV Sat 2002 SRL (dosar nr.012 TV-D) - pentru TV Sat Buzau Ramnicu Sarat - Multiplex Reg. 1 - ROU013 - Buzău - operator multiplex S.C. TV Sat 2002 SRL. 

4.S.C. Tele Moldova SRL (dosar nr.013 TV-D) - pentru Tele Moldova Plus Piatra Neamț - Multiplex Reg. 1 - ROU030 - Iași - operator multiplex S.C. Radio M Plus SRL. 

5.S.C. Quality Media Cert SRL (dosar nr.014 TV-D) - Somax TV Botoșani - Multiplex Reg. 1 ROU031 - Botoșani - operator multiplex S.C. Info Total Press SA. 

Probabil că celelalte dosare (este părerea noastră) cu numerele de de la 1 la 9 ar putea fi pentru TVR-uri, care au avut şi ele nevoie de autorizare, de la CNA. Acestea sunt în număr de 9 şi anume : TVR1, TVR 2, TVR 3, TVR HD, TVR Timişoara, TVR Cluj, TVR Craiova, TVR Iaşi şi TVR Târgu Mureş.

 În urma discuţiilor s-a decis, pentru concursul de acordare licențe audiovizuale de televiziune digitală terestră :

 1. S.C. Euromedia TV SRL (dosar nr.010 TV-D) - pentru Unu TV Piatra Neamț - Multiplex Reg. 1 - ROU028 - Piatra Neamț - operator multiplex S.C. Telemold Roman SRL și modificare licență audiovizuală prin rețele de comunicații electronice - analogică terestră pentru postul Unu TV Piatra Neamț, din local în regional. 

Consiliul a aprobat solicitarea de licență audiovizuală digitală cu 7 voturi pentru, următorii membri: Florin Gabrea, Valentin Jucan, Borsos Orsolya, Monica Gubernat, Radu Herjeu, Răsvan Popescu, Radu Călin Cristea. Consiliul a aprobat solicitarea de modificare licență cu 6 voturi pentru și 3 împotrivă, următorii membri: Florin Gabrea, Valentin Jucan, Borsos Orsolya, Monica Gubernat, Răsvan Popescu, Radu Călin Cristea. 

În concluzie, Unu TV Piatra Neamț a obtinut schimbarea licenţei exitente de pe cablu, de la local la regional. Nu fără discuţii, având în vedere conţinutul adecvat şi nu prea pentru o televiziun regională.

 2. S.C. TV Sat 2002 SRL (dosar nr.011 TV-D) - pentru TV Sud Est Rm. Sărat - Multiplex Reg. 1 - ROU013 - Buzău - operator multiplex S.C. TV Sat 2002 SRL. 

Consiliul a aprobat solicitarea de licență audiovizuală digitală în unanimitate

 3. S.C. TV Sat 2002 SRL (dosar nr.012 TV-D) - pentru TV Sat Buzău Rm. Sărat - Multiplex Reg. 1 - ROU013 - Buzău - operator multiplex S.C. TV Sat 2002 SRL. 

Solicitarea de licență audiovizuală digitală nu a întrunit numărul legal de voturi pentru a fi aprobată. Au votat pentru, următorii membri: Valentin Jucan, Răsvan popescu, Radu Călin Cristea. 

De fapt, este vorba de 2 posturi separate, nu unul de 2 ori aşa cum se poate înţelege de pe site-ul CNA. Pentru TV Sud Est nu a fost nicio problemă, TVSat (local) însă, cu puţine ore de emisiune pe zi şi restul teletext, nu a trecut.

 4. S.C. Tele Moldova SRL (dosar nr.013 TV-D) - pentru Tele Moldova Plus Piatra Neamț - Multiplex Reg. 1 - ROU030 - Iași - operator multiplex S.C. Radio M Plus SRL. Consiliul a aprobat solicitarea de licență audiovizuală digitală în unanimitate (dl. Valentin Jucan nu a fost prezent). 

De fapt, TeleMoldova Plus a primit licenţa dar au fost discuţii deoarece au scris că vor transmite HD deşi nu au asemenea echipamente. Au precizat însă ca a fost admis într-o primă etapă un program cu finanţare europeană pentru echipamente HD. 

5. S.C. Quality Media Cert SRL (dosar nr.014 TV-D) - Somax TV Botoșani - Multiplex Reg. 1 ROU031 - Botoșani - operator multiplex S.C. Info Total Press SA și modificare licență audiovizuală prin rețele de comunicații electronice - analogică terestră, pentru postul Somax TV Botoșani, din local în regional. 

Consiliul a aprobat solicitarea de licență audiovizuală digitală în unanimitate (dl. Valentin Jucan nu a fost prezent). 

Consiliul a aprobat solicitarea de modificare licență în unanimitate (dl. Valentin Jucan nu a fost prezent). 

De fapt, Somax TV a cerut trecerea licenţei existente din local în regional, fără a modifica însă grila faţă de cea de acum care este de post local. Pe de altă parte este în curs de schimbare a proprietarului, dar s-a precizat ca atât actualul deţinător cât şi cel nou sunt de acord să îi difuzeze.

 În urma rezultatelor acestui concurs, noi credem că este necesară o analiză profesionistă dar mai ales realistă făcută de către conducerea SNR dar şi de către Grupul de Lucru coordonat de MCSI pentru a se stabili un plan de măsuri și termene clare pentru implementarea televiziunii digitale terestre pentru toate MUX-urile SNR, dar în mod special pentru MUX-urile 2 şi 4, pentru care noi nu ştim dacă există o strategie şi un plan de bussines viabil.