Conform acestui proiect de buget pus ȋn dezbatere publică, bugetul Ministerului Comunicaţilor şi pentru Societatea Informaţională  ar urma să crească de 2,2 ori, de la 185,8 milioane de lei (execuția preliminară din acest an) la 425,5 milioane de lei în 2016. De asemenea, pentru cheltuielile de capital s-au alocat 115,9 milioane de lei, în creștere cu 103,4% față de execuția preliminară din acest an, iar cheltuielile de personal sunt mai mari cu  73,8%.

În 2014, Ministerul Comunicațiilor a realizat investiții în valoare de 16,1 milioane de lei, dar pentru proiecte cu finanțare europeană pe viitorul exercițiu bugetar al UE s-au alocat 289,3 milioane de lei.

Guvernul prin intermediul ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic organizează şi o dezbatere publică a bugetului pe 2016. Sunt invitate ONG-urile, dar şi simplii cetăţeni la o dezbatere despre structura şi priorităţile proiectului de Buget 2016, miercuri 9 decembrie ȋntre orele 14:00 - 16:00, la Palatul Victoria. La dezbatere vor paricipa ministrul Finanţelor, cel al Transporturilor, al Fondurilor Europene şi al Agriculturii.

Teoretic se poate ȋnscrie oricine ȋn limita locurilor disponibile iar cei care vor fi chemaţi la această ȋntâlnire vor avea ocazia sa ȋi intrebe direct pe miniştri cum se ȋmpart banii anul viitor. Cei care vor sa participe (reprezentanţi ai ONG-urilor sau cetăţeni), pot transmite până marţi la ora 16:00, propuneri ȋnsoţite de argumente,  folosind un formular online. care trebuie completat până marţi la ora 14:00.

Vă recomandăm să analizaţi o variantă foarte sugestivă, sintetizată şi interactivă a bugetului pe 2016, realizată de un ONG, care se găseşte pe site-ul openbudget.ro. unde ȋn coloana cu “Instituţie” parcurgând cu scroll-ul de la mouse se vor regăsi atât bugetul Ministerul Comunicațiilor cât şi bugetele Societăţii Române de Televiziune (care va primi cu aproximativ 14% mai puţin) şi al Societăţii Române de Radiodifuziune (care va primi aproximativ acelaşi buget).

Trebuie subliniată transparenţa pe care ȋncearcă să o promoveze guvernul prezentând cifrele de buget pentru toate ministerele şi chiar această aşazisă dezbatere publică la care anumite ONG-uri pot pune anumite ȋntrebări şi transmite propuneri de corecţie. Rămâne de văzut dacă aceste propuneri de modificari transmise guvernului vor fi luate ȋn considerare sau nu şi dacă aceste cifre prezentate vor suferi modificări majore, dar cel puţin există intenţia de dialog ȋn spaţiul public.

Referitor la transparenţa alcătuirii bugetului şi a strategiei SNR pentru perioada următoare, deşi am solicitat o dezbatere publică ȋn amfiteatrul societăţii cu toţi angajaţii, nu am primit niciun răspuns. Cum de altfel nu s-a primit niciun feedback din partea SNR ca urmare a solicitării conducerii transmise luna trecută către salariaţii, ca aceştia să transmită propuneri de reducere a costurilor (şi sunt persoane care chiar au transmis propuneri care puteau fi luate ȋn considerare).

Considerăm că este necesară de urgenţă o dezbatere publică pentru informarea corectă a angajaţilor, ocazie cu care aceştia pot pune ȋntrebări conducerii pe diverse teme de interes general eliminându-se astfel numeroasele zvonuri, pentru că toţi angajaţii sunt direct interesaţi şi mai ales ȋngrijoraţi de actuala situaţie financiară grea cu care se confruntă societatea ca urmare a ȋntârzierii implementării proiectului de trecere la televiziunea digitală.