Pe data de 2 noiembrie 2015, la Geneva, Elveția, și-a deschis lucrările Conferinţa Mondială a Radiocomunicaţiilor 2015 (WRC-15). La reuniune participă peste 3800 de delegaţi din  statele membre ale  Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (UIT), inclusiv observatori din partea sectorului privat şi ai organizaţiilor internaţionale.

       Conferinţa se desfăşoară ȋn perioada 2 – 27 Noiembrie 2015 iar pe agenda reuniunii sunt incluse peste 20 de probleme dedicate gestionării spectrului de frecvenţe radio pentru diferite servicii de radiocomunicaţii, distribuirii benzilor de frecvenţe şi armonizării utilizării lor de către diferite sisteme de radiocomunicaţii, modificării procedurilor de coordonare şi de notificare a frecvenţelor. Vor fi examinate părţile relevante ale sistemului internaţional de reglementare a spectrului de frecvenţe radio, ținând cont de dezvoltarea sistemelor şi tehnologiilor de radiocomunicaţii existente,  în curs de dezvoltare şi celor ce țin de viitor. Adiţional, se va decide asupra celor mai eficiente metode de utilizare a resurselor limitate ale spectrului de frecvenţe radio şi a managementului spectrului de frecvenţe radio şi orbitelor de satelit.

       De asemenea, vor fi abordate aspecte ce țin de alocarea benzilor noi de frecvente, care ar face comunicatiile mobile mai rapide și ar spori siguranța transporturilor avia prin monitorizarea localizării avioanelor. Un subiect aparte îl va constitui alocarea frecventelor pentru mașinile inteligente (smart cars), pentru sateliți și comunicații în cazul calamitaților naturale.

       Conferinţele mondiale pentru radiocomunicaţii (WRC) sunt organizate la fiecare 3-4 ani. În sarcina WRC se include analiza şi în caz de necesitate, revizuirea Regulamentului Radiocomunicaţiilor UIT, tratat internaţional ce reglementează utilizarea spectrului de frecvenţe radio, şi inclusive a orbitelor de satelit geostaţionare şi negeostaţionare. Revizuirea se efectuează în baza agendei de lucru, care se determină de către Consiliul UIT în baza recomandărilor WRC precedente. Deciziile aprobate la WRC sunt acceptate și implementate în toate cele 193 de state-membre ale Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor. .Agenda de lucru preventivă se stabileşte anterior cu 4-6 ani înainte şi Agenda de lucru finală se stabileşte cu 2 ani înaintea cu acordul tuturor ţărilor membre.

       La WRC-15 vor fi examinate circa 32 de întrebări din agenda de lucru dedicate gestionării spectrului de frecvenţe radio pentru diferite servicii de radiocomunicaţii, distribuirea benzilor de frecvenţe şi armonizarea utilizării lor de către diferite sisteme de radiocomunicaţii, modificarea procedurilor de coordonare şi de notificare ale frecvenţelor, etc.

       WRC-15 va lua în consideraţie evoluţia rapidă a tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor (TIC), asigurând managementul global al spectrului de frecvenţe radio şi orbitelor de satelit, fapt ce va permite populaţiei beneficieze de serviciile de radiocomunicaţii de cea mai înaltă performanţă.

       WRC-15 va examina o serie de probleme-cheie, dintre care pot fi menționate:

  1. Comunicaţii mobile în bandă largă: identificarea benzilor de frecvențe suplimentare pentru satisfacerea cererii în creştere rapidă pentru comunicaţii mobile de bandă largă.

  2. Monitorizarea mediului şi schimbările climatice: noi alocări pentru serviciile de exploatare a pământului prin satelit cu imagini de mare rezoluție pentru îmbunătăţirea monitorizării mediului la nivel global.

  3. Urmărirea zborurilor la nivel mondial în domeniul aviaţiei civile: WRC-15 va lua în considerare alocarea porţiunilor spectrului de frecvențe radio pentru urmărirea zborurilor la nivel mondial destinate imbunătăţirii siguranţei zborurilor în domeniul aviaţiei civile.

  4. Sisteme performante de comunicaţii maritime: crearea condiţiilor de utilizare a radiocomunicaţiilor digitale de bord şi sistemelor de identificare automată la bordul navelor de navigaţie – ridicarea nivelului de siguranţă.

  5. Siguranţa rutieră: Alocarea spectrului de frecvenţe radio pentru echipamentele cu rază mică de acţiune - radare de înaltă rezoluţie pentru sistemele de evitare a coliziunilor în vehicule în scopul creşterii siguranţei rutiere.

       Adiţional, se va decide asupra celor mai eficiente metode de utilizare a resurselor limitate ale spectrului de frecvenţe radio, al managementului spectrului şi orbitelor de satelit.

        Pentru cei interesaţi pagina oficială a evenimentului este următoarea :

http://www.itu.int/en/ITU-R/conferences/wrc/2015/Pages/default.aspx