La ȋceput de an dorim să punctăm pe scurt activitatea şi realizările sindicatului nostru :

- am reuşit cu eforturi proprii să cream acest site  prin care transmitem periodic ȋn mod transparent mai multe informaţii utile angajaţilor atât interne cât şi apărute ȋn presă (cu regret o spunem fără sprijin de la angajaţii de specialitate din SNR) ;

- am informat periodic prin intermediul acestui site despre decizii de interes general luate de conducere (contracte, licitaţii, procese) şi am semnalat difuzarea unor communicate către angajaţi care au ajuns la toate persoanele interesate pe alte căi deoarece fiind de ordin intern nu pot fi făcute publice pe site ;

- au fost finalizate şi câştigate ȋn instanţă toate procesele care au fost pe rol referitoare la acordarea sporului pentru câmp electromagnetic cu excepţia procesului pentru Ilfov care se rejudecă la Tribunalul Bucureşti ;

- deşi nu am semnalat de fiecare dată pe site, conducerea Biroului Operativ a avut ori de câte ori a fost cazul dar cel puţin o dată pe lună discuţii atât cu conducerea SNR cât şi cu conducerea Sucursalei Bucureşti referitoare la subiecte de interes comun pentru angajaţi şi pentru rezolvarea unor situaţii concrete ;

- din fondurile proprii (cotizaţia membrilor de sindicat) s-a acordat un numar de 18 ajutoare financiare ȋn cuantum de până la 1000 lei unor membrii de sindicat care au suferit intervenţii chirurgicale sau care au avut diverse probleme grave de sănătate ;

- ȋntrucât am dorit ca banii strânşi din cotizaţii să se reântoarcă la membrii de sindicat, tot din fondurile acumulate am acordat ajutoare financiare ȋn sumă de 100 lei pentru fiecare membră de sindicat cu ocazia zilei de 8 Martie, 100 lei pentru fiecare copil al membrilor de sindicat cu ocazia zilei de 1 Iunie si 100 lei pentru toţi membrii de sindicat acum la ȋnceput de an ;

- am acordat consultanţă juridică şi pe diverse probleme cu care se confruntă la locul de muncă, membrilor de sindicat care au solicitat acest lucru şi am răspuns oricăror ȋntrebări venite din partea angajaţilor chiar dacă aceştia nu au fost membrii noştrii de sindicat ;

- am monitorizat ȋndeaproape deciziile luate de conducere şi am semnalat de fiecare dată existenţa unor probleme care ar fi putut afecta locul de muncă sau drepturile salariaţilor ;

- am solicitat diverse situaţii economice şi am participat la discuţii atât cu conducerea SNR cât şi cu conducerea Sucursalei Bucureşti referitoare la măsurile de reducere a cheltuielilor pentru a se găsi o cale de mijloc ȋn vederea evitării intrării ȋn incapacitate de plată a societăţii dar fără a afecta locurile de muncă şi drepturile angajaţilor ;

- am militat dar din păcate fără succes pentru păstrarea celor câţiva foarte buni specialişti din broadcasting care s-au pensionat, atât de utili ȋn perioada următoare pentru implementarea televiziunii digitale ;

Ce ne propunem ȋn anul 2016 :

- să depunem toate eforturile pentru reducerea birocraţiei şi utilizarea angajaţilor ȋn scopuri “direct productive” care ajută la dezvoltarea societăţii şi diminuarea “activităţilor neproductive” care consumă resurse şi ȋngreunează activităţile de bază ale SNR ;

- să depunem toate eforturile pentru completarea locurilor rămase libere prin plecarea la pensie a specialiştilor din serviciile tehnice prin angajarea de specialişti strict pe aceste locuri şi nu pe alte posturi nontehnice ;

- să depunem toate eforturile pentru completarea locurilor rămase libere la acele staţii de radio sau televiziune unde personalul existent este insuficient pentru acoperirea turelor ;

- să depunem toate eforturile pentru modificarea actualei grile de salarizare astfel ȋncat să nu mai existe situaţii aberante (nou angajat plătit mai bine decât angajaţi cu 20 ani vechime, inginer plătit mai puţin decât persoane fără studii superioare, salariaţi care se pensionează fără a fi beneficiat niciodată de corecţii salariale, persoane promovate fără a avea merite profesionale, etc.) ;

- să depunem toate eforturile pentru monitorizarea ȋndeaproape a achiziţiilor şi a deciziilor luate de conducere astfel ȋncât criza şi lipsurile să nu fie doar pentru unii angajaţi ;

-  să depunem toate eforturile pentru ca lucrările ce pot fi efectuate cu specialiştii societăţii să nu fie ȋncredinţate la terţi ;

- să găsim soluţii tinând cont de legislaţia ȋn vigoare şi rezultatele financiare ale ȋntreprinderii pentru recâştigarea unor drepturi care nu au fost acordate ȋn ultima perioadă ;

- să propunem ȋn continuare celorlalte patru sindicate din SNR organizarea de alegeri libere şi constituirea unui singur sindicat comun la nivelul societăţii (precizăm că până acum am fost refuzaţi deşi la conducerea sindicatului nostru ȋn ultimii 8 ani au fost 4 lideri de sindicat diferiţi – dovadă că nimeni nu s-au cramponat de scaun) ;

Trebuie să precizăm ȋn final că 2016 este un an dificil datorită unor factori externi care pot influenţa semnificativ activitatea şi viitorul SNR :

- continuă contestarea ȋn instanţă a achiziţiei de emiţători de televiziune digitali pentru MUX-ul 1 care deja a ȋntarziat foarte mult montajul acestora şi implicit a cauzat pierderi financiare ȋnsemnate pentru SNR ;

- există o legislaţie nefavorabilă care nu permite SNR să difuzeze pe celelalte două MUX-uri comerciale programe realizate ȋn străinătate (ex. Discovery, National Geografic, MTV, etc.) ;

- există o propunere de modificare a legii de funcţionare a Societăţii Române de Televiziune care prevede că aceasta poate ȋncheia contracte economice cu orice societate comercială ;

- există o iniţiativă legislativă depusă la parlament şi care prevede anularea taxei radio-Tv, cu implicaţii financiare majore pentru SNR, TVR şi SRR ;

- la ȋnceputul anului 2016 ANCOM va scoate la licitaţie celelalte doua MUX-uri naţionale de televiziune, care pot fi implementate de câştigător ȋnaintea implementării celor două deţinute de SNR şi astfel se pot pierde potenţialii clienţi comerciali cu rating care ar fi putut fi la noi ;

- la sfârşitul anului 2016 ANCOM scoate la licitaţie publică toate frecvenţele de emisie radio pe care SNR le utilizează ȋn prezent ȋntrucât expiră licenţa şi orice operator interesat poate licita alături de SNR pentru câştigarea lor ȋn special pentru FM care implică costuri de investiţie mai mici şi unde există deja operatori cu acoperire semnificativă la nivel naţional (transmisiile pe unde medii şi unde scurte implică totuşi costuri foarte mari pentru echipamente) ;

Ȋn aceste condiţii noi toti trebuie să fim realişti şi să conştientizăm ca piaţa comunicaţiilor este concurenţiala şi foarte dinamică iar pe anumite segmente este ocupată de operatori cu o mare putere financiară care doresc să se extindă şi nu au nevoie de concurenţă.

De asemenea conducerea SNR trebuie să facă tot ce este posibil pentru a investi ȋn specialişti care pot dezvolta servicii tehnice aducătoare de profit şi să nu sufoce cu birocraţia puţinii specialişti care au mai rămas. Ȋn condiţiile financiare actuale trebuie să scăpăm de sindromul luării tuturor deciziilor numai “de la centru” fără consulatarea oamenilor valoroşi din teritoriu care au experienţă practică şi pot veni cu propuneri concrete pentru redresarea activităţii.